عفونت HPV / ویروس پاپیلوم انسانی / انواع / علائم / تشخیص / درمان

عفونی 23 اکتبر 2018

عفونت HPV یا ویروس پاپیلوم انسانی چیست ؟

عفونت HPV باعث می شود پوست یا غشا مخاطی تبدیل به گوشت اضافی (زگیل) شده و همچنین نوع خاصی از آن ممکن است سبب ایجاد سرطان دهانه رحم شود. در واقع، بیش از 100 نوع ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) وجود دارد.

انواع مختلفی از عفونت HPV، باعث ایجاد زگیل در قسمت های متفاوت بدن می شود. به عنوان مثال، نوع خاصی از این عفونت سبب ایجاد زگیل، در کف یا روی پاها شده در حالی که برخی دیگر، باعث به وجود آمدن زگیل هایی روی صورت و گردن می گردند.


بیشتر بخوانید:

انواع زگیل، علت، درمان و پیشگیری

سرطان دهانه رحم، علائم، تشخیص، پیشگیری و درمان


بیشتر عفونت های HPV به سرطان منتهی نخواهند شد. اما عفونت های HPV مربوط به ناحیه تناسلی، ممکن است باعث ایجاد سرطان در قسمت دهانه رحم شوند. همچنین، سرطان های دیگر مانند سرطان مقعد، آلت تناسلی مردانه یا زنانه، قسمت بیرونی مربوط به واژن و پشت گلو (اوروفارینجیل) از این عفونت ناشی می شوند.

واکسن ها می توانند از ایجاد زگیل تناسلی و سرطان دهانه رحم که ناشی از عفونت HPV هستند، جلوگیری کنند.

علائم عفونت HPV

در بیشتر موارد، سیستم ایمنی بدن، قبل از ایجاد زگیل، عفونت HPV را از بین می برد. اما وقتی زگیل ها ظاهر می شوند، بسته به نوع عفونت، ظاهر متفاوتی خواهند داشت که شامل موارد زیر است:

  • زگیل ناحیه تناسلی: این زگیل ها، به صورت برجستگی های بی بو، گل کلم شکل و دسته ای ظاهر می شوند. در زنان، زگیل ها معمولا در بخش بیرونی واژن به وجود می آیند، اما گاهی نیز ممکن است در نزدیکی سوراخ مقعد، گردن رحم یا واژن پدیدار شوند.

در مردان، زگیل های تناسلی روی آلت تناسلی و بیضه ها و یا در اطراف سوراخ مقعد ظاهر می شوند. زگیل تناسلی به ندرت ناراحتی یا درد ایجاد می کند، اما ممکن است با خارش همراه باشد.

  • زگیل های معمولی:
    زگیل های معمولی در عفونت HPV
    زگیل های معمولی زبر و برجسته بوده و معمولا روی دست، انگشتان یا آرنج به وجود می آیند. در اکثر موارد، زگیل های معمولی ناخوشایند و زشت بوده و همچنین ممکن است در صورت آسیب، با درد و خونریزی همراه باشند.
  • زگیل کف پا:
    زگیل کف پا در عفونت HPV
    زگیل های کف پا سفت، زبر و دانه دانه بوده و معمولا بر روی پاشنه یا برجستگی زیر پا ایجاد می شوند. این زگیل ها ممکن است با ناراحتی و درد همراه باشند.
  • زگیل های صاف:
    زگیل های صاف در عفونت HPV
    این نوع زگیل ها، سطوحی صاف و کوچک هستند که روی پوست به وجود آمده و قابلیت این را دارند که در هر کجا ظاهر شوند، اما در کودکان معمولا روی صورت، در مردان در محل رشد ریش و در زنان روی پاها اتفاق می افتند.

سرطان دهانه رحم

به خاطر داشته باشید استفاده از واکسن HPV، فرد را در برابر سرطان دهانه رحم حفاظت می کند. در صورت واکسینه نشدن، ابتلا به این سرطان معمولا به این علت است که آلودگی های HPV، باعث ایجاد زگیل نشده و فرد متوجه عفونت و بیماری اش نخواهد شد. مراحل اولیه سرطان دهانه رحم، معمولا علائمی ندارد.

با گذشت زمان، عفونت مکرر HPV، می تواند منجر به ایجاد ضایعات پیش سرطانی شده و سپس، تبدیل به سرطان شوند. از این رو، انجام مکرر تست پاپ (پاپ اسمیر)، برای تشخیص این ضایعات و بررسی تغییرات آن ها، بسیار ضروری است.

READ  سینوزیت چیست / درمان سینوزیت در طب سنتی و درمان گیاهی / عوارض سینوزیت / سینوزیت در کودکان

بیشتر بخوانید:

تست پاپ اسمیر، زمان انجام، جواب آزمایش و نحوه انجام آن


پزشکان توصیه می کنند زنان بین سن 21 تا 29، هر 3 سال، تست پاپ اسمیر داشته باشند. زنان بین سن 30 تا 65 سال نیز، در کنار آن، هر 3 یا 5 سال آزمایش HPV DNA انجام دهند.

زنان بالای 65 سال نیز می توانند در صورتی که در 3 تست پاپ اسمیر یا 2 آزمایش HPV DNA پشت سر هم آن ها، مورد غیر طبیعی یا مشکوکی دیده نشده است، از انجام آن صرف نظر کنند.

 چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟

در صورتی که این زگیل ها برای شما یا فرزندتان باعث خجالت، ناراحتی یا درد شده است، به پزشک مراجعه کنید.

دلایل عفونت HPV

عفونت HPV زمانی اتفاق می افتد که ویروس آن، از بریدگی، سایش، جراحت یا تماس پوستی وارد بدن شما شود.

عفونت هایHPV ناحیه تناسلی نیز از طریق مقاربت جنسی، رابطه جنسی مقعدی و تماس با پوست ناحیه تناسلی به وجود می آیند. برخی از عفونت های HPV که منجر به ایجاد عارضه در دهان یا مجرای تنفسی می شوند، از طریق رابطه جنسی دهانی انتقال می یابند.

به هنگام بارداری و در صورت ابتلا به عفونت HPV و زگیل تناسلی، زگیل ها ممکن است در این دوران بزرگ شوند. اما برای درمان آن، باید تا بعد از زایمان صبر کنید.

زگیل های تناسلی بزرگ می توانند کانال تولد را مسدود کرده و انقباضات واژینال را با مشکل مواجه کنند. این عفونت همچنین ممکن است باعث به وجود آمدن ضایعات نادر و غیر سرطانی در حنجره کودک شود.

زگیل ها مسری بوده و می توانند در اثر تماس پوستی، گسترش یافته و منتقل شوند.

عوامل خطرناک عفونت HPV

عفونت های HPV بیماری شایعی هستند، اما عوامل زیر خطر ابتلا به آن ها را افزایش می دهند:

  • تعدد شرکای جنسی: افزایش تعداد شرکای جنسی یا داشتن رابطه با فردی که با هر کس ارتباط دارد، احتمال ابتلا به این عفونت ها را افزایش می دهد.
  • سن: زگیل های معمولی بیشتر در کودکان به وجود می آیند، اما زگیل تناسلی در بین جوانان و بزرگ سالان شایع است.
  • ضعیف شدن سیستم ایمنی بدن: افرادی که سیستم ایمنی بدن شان ضعیف شده است، بیش از دیگران، در معرض خطر ابتلا به عفونت hpv هستند. سیستم ایمنی ممکن است توسط ویروس HIV / AIDS یا داروهای سرکوب کننده سیستم ایمنی، تضعیف شود.
  • پوست آسیب دیده: مناطقی از پوست که بریده شده یا باز هستند، بیش از دیگر قسمت ها، مستعد ابتلا به زگیل های معمولی می باشند.
  • تماس شخصی: برخورد با زگیل های افراد مختلف یا قرار گرفتن در محل هایی که در معرض HPV بوده اند، مانند حمام های عمومی یا استخرهای شنا، ممکن است خطر ابتلا به HPV را افزایش دهد.

عوارض عفونت HPV

  • ضایعات و آسیب های دهانی و تنفسی: برخی از عفونت های HPV باعث ایجاد ضایعاتی روی زبان، لوزه ها، سقف دهان، حنجره و بینی می شوند.
  • سرطان: موارد خاصی از HPV می تواند باعث ایجاد سرطان دهانه رحم شود. این عارضه ها همچنین ممکن است سرطان را به دستگاه تناسلی، مقعد، دهان و دستگاه تنفسی فوقانی گسترش دهند.
READ  سرماخوردگی / سرماخوردگی کودکان / درمان گیاهی سرماخوردگی / درمان سریع سرماخوردگی و گلودرد

پیشگیری از عفونت HPV

پیشگیری از عفونت HPV

زگیل های معمولی

جلوگیری از عفونت های HPV که موجب بروز زگیل های معمولی می شوند، دشوار است. اگر شما دارای این زگیل هستید، می توانید با دست نزدن به آن ها و عدم جویدن ناخن هایتان، از گسترش عفونت و تشکیل زگیل های جدید جلوگیری کنید.

زگیل کف پا

برای کاهش خطر ابتلا به عفونت های HPV که موجب زگیل کف پا می شوند، در مکان های عمومی، از کفش یا صندل استفاده کنید.

زگیل ناحیه تناسلی

شما می توانید خطر ابتلا به زگیل های تناسلی و سایر ضایعات ناشی از عفونت های HPV را از طریق موارد زیر کاهش دهید:

  • داشتن رابطه جنسی فقط با همسر
  • کاهش تعداد شرکای جنسی
  • استفاده از یک کاندوم لاتکس، که می تواند خطر انتقال HPV را کاهش دهد.

واکسن های HPV

استفاده از واکسن Gardasil 9 که امروزه بسیار رواج دارد، می تواند از فرد، در برابر سرطان دهانه رحم و زگیل های تناسلی محافظت کند.

مراکز کنترل و پیشگیری از بیماری ها (CDC) توصیه می کنند که از واکسن HPV، به طور مدوام، برای دختران و پسران 11 تا 12 ساله استفاده شود، البته این واکسن می تواند در سن 9 سالگی نیز مورد استفاده قرار گیرد.

این واکسن بهتر است قبل از تماس با فرد آلوده استفاده شود. تحقیقات نشان می دهد تجویز این واکسن، در سنین جوانی، باعث زودتر شروع شدن رابطه جنسی نخواهد شد.

هنگامی که فرد به HPV  مبتلا می شود، ممکن است استفاده از واکسن، به اندازه قبل، موثر نباشد. همچنین، کارایی آن در زمانی جوانی، بهتر از سنین بالاتر خواهد بود.

در اکتبر سال 2016، CDC دستور داد بر خلاف روند قبلی و استعمال 3 دوز واکسن، هر ماه 6 یک بار، برای نوجوانان 11 تا 12 ساله، 2 دوز واکسن HPV تجویز شود. برای نوجوانان 10- 9 یا 14 – 13 ساله نیز می توانند از همین روند استفاده کنند.

اما نوجوانان و بزرگسالان بین سن 15 تا 26 سالگی، باید سه دوز واکسن دریافت کنند.

انجمن غذا و داروی ایالات متحده، اخیرا استفاده از Gardasil 9، برای مردان و زنان بین سن 9 تا 45 سال را تایید کرد.

امروزه محققان روی واکسن های جدیدتری کار می کنند که برخی از آن ها برای درمان ضایعات HPV طراحی شده اند. برای کسب اطلاعات بیشتر می توانید مطلب واکسن HPV را مطالعه نمایید.

تشخیص این بیماری

پزشک می تواند با بررسی زگیل ها، عفونت HPV را تشخیص دهد. اما اگر زگیل های تناسلی قابل مشاهده نبودند، آزمایشات زیر انجام خواهد شد:

  • آزمایش محلول سرکه (استیک اسید): سرکه ناحیه تناسلی آلوده به HPV را سفید کرده و باعث پدیدار شدن ضایعات غیر قابل تشخیص خواهد شد.
  • تست پاپ اسمیر: پزشک از سلول های واژن و دهانه رحم نمونه برداری کرده و آن ها را در آزمایشگاه بررسی می کند. این آزمایش می تواند عوامل سرطان زا را تشخیص دهد.
  • آزمایش DNA: این آزمایش روی سلول های دهانه رحم انجام شده و می تواند DNA سلول های HPV خطرناکی را که باعث ایجاد سرطان های دستگاه تناسلی می شوند، شناسایی کند. توصیه می شود زنان بعد از 30 سالگی، علاوه بر تست پاپ، آزمایش DNA نیز انجام دهند.

درمان عفونت HPV

درمان عفونت HPV

این زگیل ها، مخصوصا در کودکان، اغلب بدون درمان از بین می روند. با این حال، هیچ درمانی برای این ویروس وجود نداشته و ممکن است مجددا در هر قسمتی از بدن ظاهر شود.

READ  درمان سریع آنفولانزا / قرص برای آنفولانزا / داروهای ضد ویروس آنفولانزا

داروها

دارو ها معمولا به طور مستقیم، روی زگیل ها مالیده می شوند، اما قبل از این کار، مراحل دیگری نیز باید طی شود. داروهای درمان کننده این بیماری عبارتند از:

  • سالیسیلیک اسید: داروهای حاوی سالیسیلیک اسید، در هر بار استفاده، قسمتی از زگیل را لایه برداری می کنند. در درمان زگیل های عادی، این دارو باعث تحریک و خارش پوست شده و برای صورت استفاده نمی شود.
  • ایمیکیمد (Aldara, Zyclara): این کرم ممکن است توانایی سیستم ایمنی بدن را برای مبارزه با HPV افزایش دهد. از عوارض جانبی معمول آن، می توان به قرمز شدن و تورم محل مالیده شدن کرم اشاره کرد.
  • پدوفیلوکس (Condylox): یکی دیگر از داروهای موضعی، پدوفیلوکس است که بافت زگیل تناسلی را از بین می برد. Podofilox ممکن است باعث ایجاد درد و خارش شود.
  • تری کلروستیک اسید: این درمان شیمیایی، زگیل ایجاد شده روی کف دست، پا و ناحیه تناسلی را از بین می برد، اما ممکن است باعث تحریک موضعی شود.

جراحی و سایر روش ها

اگر داروها موثر نباشند، پزشک ممکن است زگیل ها را با یکی از روش های زیر از بین ببرد:

  • انجماد با نیتروژن مایع (کریوتراپی یا سرمادرمانی)
  • سوزاندن با جریان الکتریکی (الکتروکوتر)
  • برداشتن زگیل از طریق جراحی
  • جراحی لیزری

ملاقات با پزشک

با مراجعه به پزشک، درمان شما شروع خواهد شد. بسته به محل رشد زگیل، شما ممکن است به متخصص اختلالات پوستی، متخصص پا و یا متخصص زنان و اورلوژی مراجعه کنید. در این بخش، ما راهکارهایی به شما می آموزیم که برای ملاقات با پزشک آماده شوید.

چه کاری هایی می توانید انجام دهید!

قبل از ملاقات با پزشک، لیستی از موارد زیر تهیه کنید.

  • علائم بیماری، حتی مواردی که ممکن است به قرار ملاقات تان با پزشک، مربوط نباشد.
  • اطلاعات شخصی مهم، از جمله عوامل استرس زا، تغییرات اخیر در زندگی و روابط جنسی گذشته شما.
  • تمام داروها، ویتامین ها یا مکمل های مصرفی به همراه دوز آن ها.
  • سوالاتی که باید از پزشک بپرسید.

برای عفونت HPV، سوالاتی باید از دکترتان بپرسید عبارتند از:

  • چه مواردی باعث ایجاد این علائم می شوند؟
  • عوامل احتمالی دیگر چیست؟
  • چه آزمایشاتی باید انجام دهم؟
  • چگونه می توان از ابتلا به عفونت HPV، در آینده، جلوگیری کرد؟
  • آیا محدودیت هایی وجود دارد که من باید از آن ها پیروی کنم؟
  • آیا برای آگاهی از بیماری و کسب اطلاعاتی کافی، بروشور یا کتابی وجود دارد؟

هر سوالی را که دوست دارید می توانید در این زمینه، از پزشک بپرسید.

از پزشک خود انتظارچه چیزی را داشته باشیم؟

پزشک ممکن است راجع به بیماری سوالاتی بپرسد که به شرح زیر است:

  • علائم تان از چه زمانی شروع شده است؟
  • آیا فقط با همسرتان رابطه دارید؟ شریک زندگی تان چطور؟
  • این ضایعات را در چه بخش هایی از بدن تان مشاهده کرده اید؟
  • آیا این ضایعات دردناک بوده یا با خارش همراه هستند؟
  • فکر می کنید چه مواردی علائم تان را بدتر می کنند؟
  • آیا مواردی وجود دارد که نشانه های بیماری تان را بهبود ببخشد؟